Atunci cand vrei sa-ti construiesti propria casa, unul din primele lucruri pe care trebuie sa o faci este sa-ti alegi terenul pe care doresti ca aceasta sa fie construita.
Acest lucru nu este tocmai usor, deoare trebuie sa tii cont de multe lucruri atunci cand te hotarasti sa-ti cumperi terenul dorit. Este un proces care nu trebuie facut in graba, mai ales daca planuiti sa va construiti o casa in care veti locui o perioada lunga de timp.
Cateva lucruri importante atunci cand alegem un teren pentru viitoarea noastra locuinta:
- In primul rand ai nevoie sa-ti stabilesti bugetul. Mare atentie totusi, aveti grija la oferte ca la prima vedere vi se par foarte bune. Un pret prea scazut ar trebui sa va puna anumite semne de intrebare.
- Tineti cont de ce se afla in jurul dumneavoastra. Mijloacele de transport, mall-urile, supermarketurile, unitatile sanitare, scolile si gradinitele (in cazul persoanelor cu copii, sau in cazul persoanelor care isi doresc), ar trebuie sa fie nelipsite.
- Verificati starea drumurilor de acces!
Dupa ce va asigurati ca acestea exista, verificati care este starea lor.
Daca vorbim de un drum privat, trebuie avut in vedere ca pentru construiesti pe acest drum (extinderi de reţele utilităţi) iti va trebuie acordul tuturor proprietarilor. Pe de alta parte, intretinerea acestuia va cadea in mana proprietariul.
- Cereti informatii despre canalizare, adancimea panzei freatice, stabilitatea solului, existenta formelor naturale din zona (paduri, ape, zone mlastinoase, etc) si structura solului. Un teren mai moale poate duce la un cost mai ridicat pentru realizarea fundatiei constructiei.
- Ganditi-va la ce tip de locuita doriti sa realizati (cu etaj,mansarda, garaj..etc), cat timp doriti sa o locuiti si care este timpul alocat proiectului respectiv.
- Informati-va cu privirea la starea terenul: (mostenire, retrocedare, vanzare-cumparare, donatie, etc) si la existenta posibililor litigii(partaj, succesiuni…) si cereti vanzatorului sa va dovedeasca ca terenul este intravilan. (este posibil sa fie in intravilan si sa fie momentan in circuitul agricol- in acest caz se plateste o taxa suplimentara pentru a se putea construi acolo), solicitati certificatul de urbanism in vederea vanzarii.
- Un lucru important de care trebuie sa tineti cont, este ca, terenurile mai mici de 150 mp sunt declarate neconstruibile, deci nu puteti optine o autorizatie de constructie pentru acestea(doar pentru consolidarea uneia deja existente si daca aceasta este realizata din zidarie). Este recomandat ca latimea terenului sa fie de minim 12 metri.
Vecinatati:
Unitati militare
E posibil sa nu primiti autorizatia de constructie daca terenul se alfa in vecinatatea unei unitati militare.
Aeroporturi si echipamente ce deservesc activitatile de aviatie
In aproprierea acestor zone ai nevoie de acceptul Autoritatii Aeronautice pentru a construi.
Nu uitati de formalitatile care trebuie indeplinite, atat la cumpararea unei case, dar si la cumpararea unui teren. CADASTRUL certifica inscrierea in Registrul de Carte Funciara si este obligatoriu la orice act de instrainare a unui bun imobiliar, fie acesta casa, apartament sau teren si indiferent daca este vorba de o vanzare-cumparare, donatie, succesiune, partaj sau precontract de vanzare-cumparare. In timp ce, inscrierea in Cartea Funciara (INTABULAREA) dovedeste ca esti efectiv proprietarul unui imobil.