De ce ar trebui sa-ti asiguri locuinta

Din pacate, in Romania, in fiecare ora are loc un furt din locuinte conform statisticilor. De asemenea, tot conform acestora,  zilnic au loc aproximativ 15 incendii. Mai mult decat atat, mii de locuinte sunt inundate si afectate de calamitati naturale.

Romania este printre tarile cu cel mai mare risc seismic, la noi producandu-se cutremure cu magnitudini de 6-7 grade pe scara Richter.

Avand in vedere aceste riscuri, asigurarea locuintei devine un factor deloc de neglijat.

Cele mai mare procent de politie incheiate este atribuit regiunii Transilvania (20%), urmat de Bucuresti (19%). La polul opus se afla Bucovina si Maramures, cu un procent de doar 3%.

Intre mediul rural si urban exista o discrepanta destul de mare (75,4 % in mediul urban si doar 24,6% in mediul rural).

Ce trebuie sa stii inainte de a-ti asigura locuinta:

 

Incheierea unei polite obligatorii (PAD)

 

Pentru a-ti asigura locuinta, primul lucru care trebuie facut, este sa inchei o asigurare PAD. Polita, pentru care poti primi o despagubire maxima de 20.000 EURO.

Lipsa unei astfel de polite duce la imposibilitatea de a inchia o polita facultativa. Mai mult de atat, daca nu alegi sa inchei o polita obligatorie, vei mai putea fi sanctionat si cu o amenda intre 100 si 500 de lei.

Pentru a fi despagubit, tot ce trebuie sa faci e sa instiintezi societatea de asigurari cu maxim 60 de zile de la data producerii incidentului.

Costul unei astfel de asigurari este intre 10 si 20 de EURO, insa nu acopera decat calamitatile naturale.

Daca vrei o asigurare „pe bune”, ar trebuie sa te gandesti si la alegerea unei asigurari facultative.

Alegerea unei asigurari facultative

  • Alege o companie de asigurari de incredere

Nu poti stii niciodata cat de sigura este o firma de asigurari (vezi cazul Astra sau Carpatica) insa, e bine sa te informezi cat mai bine cu putinta despre toate firmele de asigurari inainte de a face o alegere.

  • Stabileste riscurile la care e expusa locuinta ta

Analizeaza bine care sunt riscurile la care e expusa casa ta. Stai intr-o zona seismica? Zona este predispusa la inundatii sau alte calamitati naturale?  Tii in casa obiecte de valoare mare? Calcularea acestor factori te va ajuta sa alegi pachetul de asigurare potrivit pentru tine.

  • Alege pachetul care te avantajeaza cel mai mult

Companiile de asigurari vin cu o diversitate destul de mare cand vine vorba de pachetele de asigurare, alege-l pe cel mai potrivit locuinte tale.

 

Exista numeroase site-uri unde iti poti inchie polita sau unde iti poti calcula valoarea acesteia. Sfatul nostru insa, este sa mergi si sa vorbesti cu un broker si sa te consulti inainte de a face acest pas.

 

Nu uita ca asigurarea obligatorie trebuie facuta si daca alegi o asigurare facultativa care acopera si riscurile acoperite de cea obligatorie (cutremur, alunecare de teren şi inundaţii) .

Alte tari in care mai functioneaza asigurarea obligatorie sunt: Turcia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Elveţia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă.

Concluzie

Incheierea unei asigurari obligatorii este extrem de importanta, iar cum costurile asigurarilor nu sunt foarte mari, acestea ar n-ar trebui sa lipseasca de la nicio locuinta.

Tu ti-ai asigurat locuinta? Ai optat doar pentru asigurarea obligatorie sau ai ales si una facultativa?