CEI 4.000 KM CE TREBUIE PARCURSI PENTRU REALIZAREA UNEI CONSTRUCTII

Dan, locuitor al Sectorului 1, s-a hotarat sa isi construiasca o casa la marginea Capitalei. A ales Mogosoaia.

Pentru alegerea terenului a facut cateva drumuri sa identifice zonele unde ar merita facuta investitia, cateva drumuri cu agenti imobiliari pentru vizionari de proprietati, cateva drumuri pentru intalniri cu proprietari detinatori de terenuri si… la momentul achizitiei terenului si-a dat seama ca a strans aproximativ 360 km parcursi.

Pentru punerea „pe hartie” a dorintei, intra in contact cu un Birou de Arhitectura. Intreaga echipa (arhitect, structurist, proiectant instalatii) il solicita in cateva randuri pentru transpunerea visului intr-un Proiect, fapt pentru care parcurge in total ( aproximativ) 140 km…

…timp in care demareaza obtinerea Certificatului de Urbanism si  Autorizarea Lucrarilor de Constructie Locuinta. Drumurile la Primarie pentru obtinere Certificatului de Urbanism, la Cartea Funciara pentru Obtinere Extrase, pentru obtinerea Avizelor (Pompieri, Mediu, Sanatatea Populatiei, Apa, Canal, ENEL, Distrigaz), la Notariate pentru diverse Copii Legalizate si Declaratii, la Primarie pentru obtinerea Autorizatiei, la ISC pentru Anunturi si taxe… insumeaza in total cca 850 km parcursi pentru depuneri/completari/verificari stadiu/ridicari.

Nu are timp sa se planga. Isi continua aventura cu partea (cel putin) interesanta care este Constructia Locuintei. Solicita cateva oferte, le analizeaza la fata locului si decide Echipa careia ii incredinteaza lucrarea, timp in care isi alege si Dirigintele de Santier.

Pe durata desfasurarii lucrarilor viziteaza constant santierul si  prins in aventura Constructiei, nu simte ca numarul vizitelor (pentru tot ce inseamna realizare) aduna cel putin 1600 km parcursi.

Cum o Locuinta nu poate fi functionala fara utilitati, demareaza procedurile de bransare. Simte din plin incompetenta, birocratia si nesimtirea din sistemul de lucru al regiilor care functioneaza ca “stat in stat”. Deja antrenat in “plimbatul hartiilor” nici nu realizeaza ca mai aduna inca 550-600 km parcursi.

Cei 350-400 km parcursi la Finalizarea Lucrarilor pentru Receptie si Rol Fiscal, la Primarie si ISC sau  pentru Intabularea Constructiei “trec” aproape neobservati, chiar daca la termenul de eliberare al Intabularii stabilit initial, in loc de rezolvare primeste… referat de completare si este nevoit sa mai astepte inca un termen.

In timp ce astepta la Service realizarea schimbului de ulei si filtre la masina folosita pe durata intregii “aventuri”, posteaza pe retelele de socializare poze cu Casa din Mogosoaia.