Capcanele ascunse din spatele apartamentelor noi! Ce nu ne spun dezvoltatorii

dan-arhitect-225x300Creditul Prima Casă i-a determinat pe mulți tineri să facă pasul spre achiziționarea unei locuințe proprii. Din acest motiv și dezvoltatorii imobiliari au construit foarte mult. Prețurile… pentru toate buzunarele. Însă calitatea a lăsat de dorit în multe cazuri și cumpărătorii s-au trezit că apartamentul promis și plătit din bani foarte munciți nu a coincis deloc cu realitatea.

Din acest motiv, bugetul.ro a contactat un specialist, care să ofere câteva recomandări celor care doresc să-și cumpere casă nouă și să evite eventualele neplăceri.

Dan Teodorescu este de profesie Inginer Constructor si practică această meserie de peste 15 ani. De-a lungul timpului a deținut sși a activat în mai multe Societati Comerciale, dar in ultima perioada a hotărât să folosească amprenta personală în activitate și indiferent de Societatea Comerciala care presteaza serviciile sa asocieze numele și cartea de vizita cu ceea ce realizeză. Așadar orice servicii prestează sunt De La Dan. De aici si numele cărții de vizită electronice: casadeladan.ro.

1. Care este primul lucru la care trebuie sa se uite cineva cand isi cumpara o casa? Și ce ar trebui să facă? Să meargă singuri sau să apeleze la un profesionist?
 Din punctul meu de vedere, atunci cand cineva isi doreste o locuinta, ar trebui sa isi verifice potentialul real si corect pentru achizitie/intretinere. Adica, sa analizeze cu atentie costurile reale ale unei executii CORECTE in zona unde isi doreste sa achizitioneze un imobil. Este foarte adevarat ca principalul criteriu in alegerea locuintei dorite este PRETUL. Nu stiu cum este in alte domenii de activitate, dar in Constructii este simplu: CE PARE IEFTIN ESTE DE FAPT MULT MAI SCUMP (fie ca este vorba de costuri de reparatii ulterioare sau intretinere costisitoare.
 Exista posibilitatea informarii corecte si verificarii raportului calitate-pret apeland la un profesionist.
2. Vara aceasta a plouat destul de mult si multi s-au trezit ca le intra apa in curte sau ca nu mai pot iesi din complexe rezidentiale de la marginea Bucurestiului. De ce s-a ajuns aici? Cine este de vina? Autoritatile sau constructorul?

Autoritatile au interes sa dezvolte masiv zonele pe care le „pastoresc” si sunt atat de prezente si „implicate” in activitatea de autorizare-receptie incat nu mai au timp sa se ocupe de infrastructura zonei. Probabil, in ideea ca „apa trece”. Nu multi stiu ca receptia unei locuinte se aseamana nu doar ca termen de exprimare cu o receptie in cinstea unei mari realizari, unde toti asteapta „felicitarile, masa si …dansul”.

3. Care este cea mai frecventa „țeapă” pe care și-o iau cei care-și achiziționează o casă nouă/apartament?
Cea mai des întâlnită situatie ulterioara neplacuta provine din cauza alegerii imobilului doar din atractie vizuala, snobism sau presiunea acordarii creditului, dupa parerea mea.

4. Dacă ați dori să vă luați astăzi un apartament, ați opta pentru unul în bloc nou sau vechi? De ce?WhatsApp-Image-20160713 (3)

Intre un bloc nou si unul vechi, as opta clar pentru unul nou. Dar, doar dupa ce as analiza foarte bine detaliile constructive, pozitionarea, compartimentarea, instalatiile sau izolatiile.

5. Care credeți că este prețul corect al unui apartament bun în București? Să spunem de două camere.

Pretul corect pentru un apartament in Bucuresti, cred ca poate fi dictat doar de criterii cum ar fi: zona, perspective (sa nu ma trezesc cu o viitoare constructie la 3 m de geamul meu), mijloace de transport, sistem constructiv si nu in ultimul rand calitatea constructiei.

6.  Ce zona limitrofă a Capitalei credeti ca are o dezvoltare normala?

Din punctul meu de vedere, o zona in care merita sa investesti, este zona de Nord.
Eu imi desfasor mare parte a activitatii(constructii, renovari) si investitiilor (Constructie Case in vederea Vanzarii) in Chitila-Mogosoaia-Buftea. Este o zona unde accesul este foarte facil, dezvoltarea s-a facut corect/normal si Regulamentele Urbanistice sunt Respectate.

7. Care sunt cele mai mari impedimente pentru piata Costructiei de Locuinte?

Cred ca durata mare a obtinerii autorizatiilor sau mai exact sistemul alambicat pentru obtinerea unei autorizatii de constructie si bransamente. La autorizari, ne lovim de personal incompetent si insuficient numeric, iar la bransamente ne lovim de rigiditatea si incompetenta data de faptul ca furnizorii de energie si gaze sunt unici si interesul lor este oricare altul decat simplificarea sistemului de marire al numarului de consumatori. Sunt momente in care iti vine sa renunti la acest domeniu din cauza autoritatilor si Legislatiei.